De meeuwen van Kanaleneiland

Sinds ik in Utrecht studeer ga ik onregelmatig even meeuwen zoeken langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Kanaleneiland. Deze wijk is al ruim een halve eeuw een goede plek voor meeuwen. Er zitten vaak leuke soorten en omdat er veel moslims wonen die uit geloofsovertuiging geen voedsel mogen weggooien, en het dan dus maar op de kade aan de vogels voeren, komen de meeuwen dikwijls op korte afstand zitten. Een ideale locatie dus om de lastige meeuwengroep onder de knie te krijgen en dat is dan ook precies wat ik hier vanaf december 2009, toen ik er kwam om een Pontische Meeuw te twitchen, heb geprobeerd.

In de juiste tijd van het jaar zijn hier altijd wel Geelpootmeeuwen en Pontische Meeuwen tussen de Kleine Mantels en Zilvers te vinden, heel af en toe is er een Zwartkopmeeuw aanwezig en er zijn al enkele kandidaten Baltische Mantelmeeuw fuscus gezien, en zelfs een mooie geringde, dus zekere, vogel. Die laatste heb ik overigens helaas niet waargenomen. Met recht wordt dit plekje dus ook wel ‘meeuwenboulevard’ genoemd.

1kj Pontische Meeuw (met Zilvermeeuw en Kleine Mantelmeeuw), als kuiken geringd in het zuiden van Polen (fotobewerking: Mars Muusse).
1kj Pontische Meeuw (met Zilver- en Kleine Mantelmeeuw), als kuiken geringd in het zuiden van Polen en ten tijde van dit bericht op Terschelling verblijvend (fotobewerking: Mars Muusse)

Het is ook altijd leuk om op ringen te letten. Ze geven informatie over de herkomst, leeftijd, plaatstrouw en trekgedrag en dus is het erg waardevol om de ringen proberen af te lezen en door te geven. Bovendien zorgt een ring ervoor dat een vogel individueel herkenbaar wordt en je hem dus kunt volgen. In de loop der tijd heb ik langs het kanaal geringde meeuwen uit 11 verschillende landen gezien. Eenmaal was er ook een paartje Ooievaars, waarvan één met Nederlandse ring, op de kade aanwezig om het brood voor de meeuwen weg te kapen.

Met de klok mee: een Duitse en een Noorse ring, een Zweeds-Nederlandse en een Tsjechische Kokmeeuw (foto: Robert van der Meer)
Met de klok mee: een Duitse en een Noorse ring, een Zweeds-Nederlandse en een Tsjechische Kokmeeuw (foto: Robert van der Meer)
Met de klok mee: een Deense en een Finse ring (foto: Robert van der Meer), een Nederlander en een Litouwse ring.
Met de klok mee: een Deense, een Finse ring (foto: Robert van der Meer), een Nederlander en een Litouwse ring

Op Facebook kun je mijn kleurringenalbum bekijken voor meer ringen.

3kj Kleine Mantelmeeuw, geringd op de Maasvlakte en hiervoor alleen nog maar afgelezen bij Madrid
3kj Kleine Mantelmeeuw, geringd op de Maasvlakte en voordat ik hem zag alleen nog maar afgelezen bij Madrid

3 gedachten over “De meeuwen van Kanaleneiland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s