Digitaal zeldzaamheden ontdekken

Je hoeft niet naar buiten om een zeldzame soort te ontdekken. Daar zijn mijn broer Robert en ik wel achtergekomen sinds we vogeladmin bij Waarneming.nl zijn. Al meerdere malen kwamen we tijdens het checken van de ingevoerde waarnemingen een erg goede soort tegen die was ingevoerd als algemene soort of “Vogel onbekend”.

Zo kwam er op de avond van 28 augustus 2012 een gekke strandloper op het strand bij Meijendel voorbij die ingevoerd was als Kleine Strandloper. De determinatie als Bairds Strandloper was vervolgens eenvoudig door de combinatie van zwarte poten, vrij korte en rechte snavel, een handpenprojectie van ca. 100%, de brede witte veerranden op de mantel en de bruin gekleurde borstband en kop, contrasterend met de bovendelen.

Via een forumbericht ging het balletje rollen en groot was de verbazing toen de vogel de volgende dag nog aanwezig bleek. De foto hieronder heb ik weer een dag later zelf gemaakt tijdens een bezoek aan de vogel. Erg vermakelijk om je eigen ontdekking te twitchen!

Bairds Strandloper groot

Ik begrijp dat het voor sommigen discutabel is om dit soort ‘ontdekkingen’ als eigen vondst te tellen, maar ik zie het gewoon als een aparte categorie van eigen ontdekkingen. Tot op heden heb ik deze Amerikaanse steltloper nog niet overtroffen met een veldontdekking. Na de Bairds Strandloper volgde een paar weken later wel weer een digitale ontdekking, van een Bosgors bij Naarden, en dit jaar kwam daar een Slangenarend in de Groene Jonker bij. Robert heeft op deze wijze al onder meer een Steppekiekendief, 2 Roodpootvalken en een Grauwe Gors ‘ontdekt’. Het kan dus lonen om bijvoorbeeld in april intensief groepen wintertalingen af te kijken, niet alleen in het veld maar ook op internet..! Veel succes!

2 gedachten over “Digitaal zeldzaamheden ontdekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s