De Kleinst Waterhoenders van 2009

In 2009 broedden er Kleinst Waterhoenders in de Groene Jonker nabij de Nieuwkoopse Plassen. De vogels lieten zich tijdens hun verblijf geweldig zien aan een groot publiek, iets dat bij deze soort nog nooit vertoond was. Voor velen vormde deze waarneming het ornithologisch hoogtepunt van het jaar en voor mij persoonlijk was het zelfs één van mijn all time favorieten – omdat we op slechts een kwartier rijden wonen, hebben we de vogels menigmaal bezocht.

Mannetje Kleinst Waterhoen
Mannetje Kleinst Waterhoen

Met mijn broer Robert heb ik na afloop op verzoek van Waarneming.nl een verslag over dit bijzondere broedgeval geschreven. Waarneming.nl heeft dit rapport vervolgens aan gebiedsbeheerder Natuurmonumenten aangeboden als dank voor de gastvrijheid en de goede samenwerking na de ontdekking van de Kleinst Waterhoenders in het gebied.

Een bewerking van dit verslag is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Dutch Birding: van der Meer, F., van der Meer, R. & Ebels, E.B. (2010). Twee broedgevallen van Kleinst Waterhoen in Zuid-Holland in zomer 2009. Dutch Birding 32: 106-115.

Vrouwtje Kleinst Waterhoen
Vrouwtje Kleinst Waterhoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s