Een Stormmeeuw met lichte iris

Op 17 januari 2013 nam ik tijdens een vorstperiode een Stormmeeuw met lichte iris waar op het ijs van de Singel in Woerden. Het betrof een adulte vogel in winterkleed.

Stormmeeuw, Woerden, 17 januari 2013

Een lichte iris wordt vaak gebruikt als determinatiekenmerk van Ringsnavelmeeuw versus Stormmeeuw, maar minder bekend is dat ook Stormmeeuwen een lichte iris kunnen vertonen. Het fijne snaveltje met vervagende band op de bovensnavel, de donkere kleur van de mantel en de brede witte tertialboog sluiten Ringsnavelmeeuw uit.

Stormmeeuwen hebben normaliter een donker oog, dat onder invloed van lichtomstandigheden lichter kan lijken. Vogels met echt lichte ogen zijn echter zeldzaam (Van Duivendijk 2010) en op bijvoorbeeld Waarneming.nl zijn dan ook slechts enkele van zulke vogels te vinden. Groot Koerkamp (1987) en Vaughan (1991) maken ook melding van lichtogige adult winter Stormmeeuwen, in respectievelijk Deventer en Essex.

Oostelijke Stormmeeuwen hebben vaker een lichte iris en dit kenmerk kan dan ook een aanwijzing zijn voor Russische Stormmeeuw heinei; in het veld is deze ondersoort echter nauwelijks met zekerheid te determineren (Dutch Birding 17: 72). Naast Russische Stormmeeuw hebben ook Amerikaanse Stormmeeuw brachyrhynchos en Kamtsjatkastormmeeuw kamtschatschensis regelmatig een lichte iris (Van Duivendijk 2010, Alfrey & Ahmad 2007, Shepherd & Votier 1993). Onze canus lijkt van de vier ondersoorten dus de Stormmeeuw te zijn waarbij een lichte iris het minst voorkomt: wederom een interessant staaltje van variatie onder meeuwen!

Literatuur

Alfrey, P. & Ahmad, M. (2007). Short-billed Gull on Terceira, Azores, in February-March 2003 and identification of the ‘Mew Gull complex’. Dutch Birding 29: 201-212.

van Duivendijk, N. (2010). Advanced Bird ID Guide. New Holland, Londen.

Groot Koerkamp, G. (1987). Common Gull with a pale iris. British Birds 80: 628-629.

Shepherd, K.B. & Votier, S.C. (1993). Common Gull showing characters apparently consistent with North American race. British Birds 86: 220-223.

Vaughan, H. (1991). Common Gulls with pale irides. British Birds 84: 342.

Stormmeeuw, Woerden, 17 januari 2013

2 gedachten over “Een Stormmeeuw met lichte iris

  1. Hoi Edwin, lastig, van een afstandje lijkt het oog geheel donker, bij wat beter kijken is de iris inderdaad wel wat lichter, maar toch niet zo opvallend als een paar voorbeelden die ik op bijv Waarneming tegen kwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s