Oosterse Vorkstaartplevier!

Gistermiddag, 7 september 2014, werd door de Belg Kris de Rouck bij het Zeeuwse Oud-Vossemeer een vorkstaartplevier gevonden die aanvankelijk als Steppevorkstaartplevier en later als Vorkstaartplevier werd gemeld. Snel nadat de eerste foto’s verschenen werd echter duidelijk dat het toch echt die andere vorkstaartplevier, de Oosterse Vorkstaartplevier, moest zijn, een soort die pas één keer eerder in Nederland was gezien (van 1 tot 5 augustus 1997 nabij het Friese Doniaburen). Veel twitchers hebben die vogel ondanks het lange verblijf destijds gemist omdat er veel onbekendheid was met de kenmerken van deze soort, als gevolg daarvan onduidelijkheid over de determinatie, en na zelfs eerst aanvaard te zijn geweest als Vorkstaartplevier werd het geval pas negen jaar na de waarneming aanvaard als Oostelijke Vorkstaartplevier (Driessens & Zekhuis, 2007).

Nadat de vogel gisteravond niet meer werd gezien, vond Diederik Kok de vogel om kwart over acht ’s ochtends knap terug op grote afstand. Maurice Elf en ik kwamen op dat moment toevallig net aanrijden vanuit Vianen en zagen slechts één vogelaar op de dijk staan, die toen hij ons zag begon te wuiven. We vielen dus met onze neus in de boter. Eerst was Maurice een blik gegund en daarna mocht ik de vogel als derde waarnemer van de dag aanschouwen; na ongeveer twee minuten kwamen van alle kanten vogelaars aangerend.

Nadat iedereen die in de buurt aan het zoeken was, gearriveerd was en de vogel had gezien, liepen we met zijn allen een stuk naar de vogel toe om hem van dichterbij te kunnen bekijken. Uiteindelijk was de vogel tot op een meter of 200 fraai waar te nemen met een opkomend zonnetje schuin in de rug en de voeten stevig in de Zeeuwse klei. Met name de roodbruine ondervleugel en de korte staart waren goed te zien. Regelmatig liet de Oosterse Vorkstaartplevier ook van zich horen: twee typen roepjes waarbij we vanwege de afstand de vogel eerst zagen roepen alvorens het ook daadwerkelijk te horen! Verder zat de vogel rustig op een oever en bleef in dezelfde vierkante meter een beetje om zich heen kijken, zo nu en dan een paar passen lopend, daarbij soms in de lucht happend, zich drukkend, poetsend en soms strekkend. We hoopten met zijn allen dat de vogel op zou vliegen als hij weer eens een plotselinge beweging maakte of als er een Oeverloper of Wilde Eend voorbij kwam, maar dat duurde uiteindelijk nog ruim een uur. Het was echter geen straf om in spanning af te wachten wat de vogel zou gaan doen terwijl ik hem ondertussen in beeld hield en met wat bekenden én onbekenden een praatje maakte. Bijna twee uur na de eerste waarneming vloog de plevier om 10.16 dan eindelijk op richting de oude plek, het Stinkgat, een moment dat ik helaas net miste, maar dat mocht de pret niet drukken.

De locatie van de vogel, met uiterst rechts Dick Groenendijk die het geluid dat de vogel regelmatig maakt probeert op te nemen.
De locatie van de vogel, met uiterst rechts Dick Groenendijk die het geluid dat de vogel regelmatig maakt probeert op te nemen.

Toen de vogel definitief was vertrokken, wandelden Maurice en ik rustig terug naar de auto en toen de Oosterse Vorkstaartplevier al snel in het Stinkgat (passende naam!) werd gemeld besloten we daar nog even een halfuurtje aan de vogel te spenderen. Dat pakte goed uit: nadat we het gebiedje hadden gevonden, bleek de vogel daar regelmatig fraaie vliegshows weg te geven. Af en toe landde hij even op de kant tussen de Kieviten en Spreeuwen, maar de vogel joeg vooral. Hij vloog dan op wisselende hoogte op de bekende vorkstaartplevierenmanier en liet daarbij zowel de boven- als de ondervleugel mooi zien. Andere leuke soorten: Kleine Zilverreiger, Paapje en Boompieper. Nadat de vogel weer eens achter een Kievit was neergestreken reden Maurice en ik terug richting Vianen en om kwart over één was ik weer thuis, een mega én een ervaring rijker.

De lijn twitchers.
Een gedeelte van de lijn twitchers.

Literatuur

Driessens, G. & Zekhuis, M. (2007). Oosterse Vorkstaartplevier bij Doniaburen in augustus 1997. Dutch Birding 29: 19-25.

Een gedachte over “Oosterse Vorkstaartplevier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s