Een bijzondere kolgansfamilie

Dat ganzen over het algemeen een sterke familieband hebben is bekend. Maar enige tijd geleden kwamen wij een wel heel bijzondere ganzenfamilie tegen. Tijdens het zoeken naar ganzen in de Polder Groot-Mijdrecht nabij de Vinkeveense Plassen op 30 december 2011 kwamen we vier Kolganzen tegen die waren uitgerust met een zwarte halsband (codes: YJT, YJV, YJZ en YRA).

Bij het thuis invoeren van de aflezingen in de website geese.org bleek pas dat er toch wel wat bijzonders met deze vogels was. Het bleek een familie te zijn die op de kop af een jaar eerder werd geringd in de omgeving van Oss en de twee jongen van toen, een mannetje en een vrouwtje, trokken een jaar later nog steeds met hun ouders op!

Dat Kolganzen tijdens hun eerste winter bij hun ouders blijven is normaal, maar dat ze dit in hun tweede winter nog altijd doen is toch wel uitzonderlijk. En als dat dan kan worden aangetoond door middel van halsbanden is dat helemaal bijzonder.

Die winter kwamen we de familie nog tweemaal tegen. De moeder en dochter van het gezinnetje worden nog altijd regelmatig in de Polder Groot-Mijdrecht waargenomen, de vader en zoon zijn sinds maart 2012 niet meer waargenomen en mogelijkerwijs dus verongelukt op de terugweg naar de Siberische broedgebieden.

1 P1010885 Kolgans familie

2 P1010881 Kolgans familie

Een gedachte over “Een bijzondere kolgansfamilie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s