Een Meerkoet met een halsband

Op 10 maart zag ik een Meerkoet met een halsband in Voorzaan in Zaandam. De vogel hield zich op in een groepje van 10 Meerkoeten en droeg een witte halsband met daarop meerdere keren het opschrift U11. Na het invoeren van de waarneming op de site van de Poolse ringcentrale kwam naar voren dat de vogel al bijna twee jaar met zijn halsband rondzwemt. Het gaat om een mannetje dat in april 2014 werd geringd bij zijn nest in Jezoro Biezdruchowo, op maar liefst 842 kilometer van de locatie waar ik hem zag. De vogel is in dat najaar 130 kilometer naar het westen, in West-Polen, nog gezien en broedde in 2015 weer op exact dezelfde plek als het jaar daarvoor. En overwinteren doet hij dus blijkbaar in Nederland.

P1170511 Meerkoet U11 groot

Het was een apart gezicht om zo’n Meerkoet met halsband te observeren; de halsbanden die we kennen van ganzen en zwanen zien er toch heel anders uit, zowel qua grootte als wat betreft opschrift. Nu zullen er vast mensen zijn die dit wat minder mooi vinden, maar aangezien Meerkoeten hun meeste tijd in het water doorbrengen is een halsband nou eenmaal de efficiëntste manier om veel onderzoeksdata te verzamelen, dus ik kan er prima mee leven.

De enige andere waarneming die ik ken van een gehalsbande Meerkoet betreft wit C18, eveneens een Poolse vogel. Dit is een erg bijzonder geval omdat die vogel al tijdens vijf winters in Zwolle is gezien. Zie voor interessante informatie over C18 hier en hier.

P1170566 Meerkoet U11

P1170514 Meerkoet U11

Een gedachte over “Een Meerkoet met een halsband

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s