Vale Gier: tweede rondje Nederland

Op 19 mei 2016 werd een Vale Gier ontdekt in IJmuiden. Hij werd hier ook de volgende dag nog gezien, maar op 21 mei vloog hij via Alkmaar en Den Helder naar Texel. Doordat de locatie van de gier actief werd doorgegeven lukte het verschillende gealarmeerde vogelaars om de vogel onderweg op te pikken. Rond 13.20 kwam de vogel aan op het eiland. Via de Muy en het Oude Dijkje landde hij uiteindelijk in de bosrand aan de Californiëweg, aan de rand van de Staatsbossen en het Alloo. Hier zat hij geruime tijd bovenin een naaldboom bij te komen van zijn reis, maar veel rust kreeg de gier niet: hij werd regelmatig belaagd door onder meer de lokale Buizerds en Stormmeeuwen. Dat de gier hier niet al te veel onder gebukt ging en rustig in zijn boom bleef zitten, kwam goed uit voor de vogelaars die tot dan toe achter het net hadden gevist. Ook zij konden de vogel uitgebreid bewonderen.

10865667
Vale Gier, Californieweg, Texel, 21 mei 2016 (foto Robert van der Meer)

Nadat de foto’s die in IJmuiden van de vogel gemaakt werden op het internet verschenen, rees op basis van de combinatie van een gele pootring en een gaatje in de rechterarmvleugel het vermoeden dat het om dezelfde Vale Gier ging die vorig jaar een rondje Nederland deed. Die vogel overnachtte in de Staatsbossen alvorens door te vliegen naar Vlieland en Ameland, en vloog op zijn terugreis naar het zuiden boven onze tuin in Woerden!

10932200
Vale Gier, Ploeglanderweg, Texel, 28 mei 2016 (foto Peter van der Meer)

De gier trok langs de Californiëweg inmiddels steeds meer belangstellenden toen hij eens ging verzitten en de gele ring tevoorschijn kwam. Het opschrift ‘R04’ was duidelijk te lezen en daarmee was het nu zeker dat het om hetzelfde exemplaar ging als de vogel die in 2015 ons landje aandeed. De gier werd op 13 augustus 2014 als 1kj verzwakt opgenomen in een opvangcentrum in Peralejo, Madrid, Spanje en kreeg zijn vrijheid terug op 11 januari 2015. Een unieke situatie dat aangetoond is dat een en dezelfde Vale Gier in opeenvolgende jaren naar Noordwest-Europa afzwerft. De meeste geringde Vale Gieren die in Nederland gezien worden, zijn overigens uit Spanje afkomstig maar er is ook een vogel uit Noordoost-Italië bekend.

R04 bleef uiteindelijk tot 28 mei op Texel. Alleen op de dag van aankomst zat hij bij het Alloo. Later werd hij vooral langs de Ploeglanderweg waargenomen, waar hij in dezelfde boom is gezien als waarin hij een jaar eerder ook al verbleef! Vanwege het gebrek aan geschikt voedsel en het slechte weer tijdens zijn verblijf werd de vogel hier bijgevoerd met een doodgereden Haas en een Rotgans (zie hier de beelden die dat oplevert).

Na zijn Texelse avontuur vloog de gier door naar Den Helder, waar hij drie dagen bleef. Op 31 mei vertrok hij rond 11 uur richting zuid. Om 17 uur werd hij vervolgens op een akker bij Stellendam gefotografeerd. De dagen daarna werd hij even verderop, bij de golfbaan bij Melissant, nog gezien. De (voorlopig) laatste waarneming van de vogel is hier van 3 juni rond het middaguur. Wie weet zien we de gier volgend jaar terug op Texel…

Op de site van de Vulture Conservation Foundation is meer over deze gier te lezen.

10865669
Vale Gier, Californieweg, Texel, 21 mei 2016 (foto Robert van der Meer)

Een gedachte over “Vale Gier: tweede rondje Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s