Een zomerse Vorkstaartmeeuw

– Een verslag van een bijzondere waarneming van een Vorkstaartmeeuw, op de kop af acht jaar geleden. –

Op 22 juli 2008 werd een Vorkstaartmeeuw ontdekt tussen de Scheveningse havenhoofden. Vorkstaartmeeuwen worden in Nederland vrijwel uitsluitend in het najaar gezien vanaf de bekende zeetrektelposten en dan met name bij harde aanlandige wind. Een pleisterende vogel midden in de zomer is dus uniek te noemen en wat dit geval helemaal bijzonder maakt is het feit dat het ging om een eerste-zomer (2kj), een kleed dat slechts eenmaal eerder werd vastgesteld in Nederland. Vogels van deze leeftijd blijven normaal gesproken op het Zuidelijk Halfrond. Voor ons betrof het nog een nieuwe soort en dus was de keuze snel gemaakt wat we de volgende dag zouden doen…

Eenmaal aangekomen op het Zuiderhavenhoofd vonden we de vogel snel terug, dobberend op het water. Hij liet zich mooi zien, kwam op korte afstand ook even langsvliegen en landde eenmaal zelfs even op de pier! Wat een leuke vogel, en extra speciaal omdat onze eerste Vorkstaartmeeuw dus ook nog eens zo’n bijzonder geval betrof. Het was ook nog eens Roberts verjaardag dus dat was alvast een mooi cadeau…

Leuk voor de tijd van het jaar was verder een Paarse Strandloper tussen enkele tientallen Steenlopers op het noordelijke havenhoofd. Door anderen werd nog een Kleine Jager en een onvolwassen Zwartkopmeeuw waargenomen. Na ruim een uur op de pier gebivakkeerd te hebben hielden we het weer voor gezien, een nieuwe soort én een prachtige waarneming rijker.

Zie voor meer informatie over deze unieke waarneming: van der Vliet, R. (2008). Eerste zomerkleed Vorkstaartmeeuw Larus sabini te Scheveningen op 22 en 23 juli 2008. Sula 21 (2): 62-65.

1-P1020929 Vorkstaartmeeuw
2kj Vorkstaartmeeuw, Scheveningen, 23 juli 2008 (foto Robert van der Meer)

3-P1020938 bij de Vorkstaartmeeuw

Plaats een reactie