Blonde tapuit op vrijdag de dertiende

Het is donderdag om 15:24 als Bram ter Keurs 2 WhatsAppjes in de groep Bird Alerts Texel plaatst: de ene is een vluchtfoto van een blonde tapuit en de ander een locatie-aanduiding. De vogel is gezien op het campinggedeelte van Landal Sluftervallei, aan de rand van de Eierlandse Duinen. Intrigerend wat er dan voor een adrenaline door je heen schiet als je op kantoor in Utrecht Papendorp net aan je laatste van vijf avonddiensten op een rij bent begonnen, en pas de volgende dag plannen hebt om naar Texel te gaan… De voorlopige determinatie was mannetje Oostelijke Blonde Tapuit, maar in de loop van de middag draaide dit naar een Westelijke. De vogel werd die dag alleen nog gezien door de gelukkige Arend Wassink.

Gelukkig werd de tapuit vanochtend voor half acht alweer teruggevonden door de vogelaars op het eiland. Zelf gingen we rijden voor de boot van twaalf uur en die haalden we met gemak. Langzaam maar zeker druppelden er wat meer foto’s het internet op en op het moment dat we bij ons huisje op het naastgelegen bungalowpark aankwamen, gingen de meningen in de app toch weer naar een 2kj man Oostelijke Blonde. Vanwege onder meer de wel erg bruin gesleten slagpennen en de lange handpenprojectie. Op dat moment gingen natuurlijk alle alarmbellen rinkelen. We hadden in oktober immers nog de Westelijke Blonde Tapuit van Koen Stork teruggevonden en wereldkundig gemaakt, maar buiten die vogel nog geen (tot op soort gedetermineerde) blonde tapuit in Nederland waargenomen.

Als we iets voor half twee het campingterrein oplopen, is de vogel meteen in de pocket. Het is dan met slechts drie andere vogelaars ter plaatse nog opmerkelijk rustig. De tapuit laat zich in de twee uur die volgen super zien en zit geregeld op de picknicktafels, draadjes en paaltjes op het campingterrein, alsof het niets is! Wel is het duidelijk een schuw en vliegerig diertje en we moeten dan ook geregeld een duintje op of over om hem weer terug te vinden. We zien daarna met veel dank aan Diederik Kok ook nog samen met Sven Valkenburg de Gestreepte Strandloper in polder Waal en Burg, maar het lijkt me wel duidelijk wat de ster van de dag is.

De determinatie van de blonde tapuit is nog altijd ongewis, maar de vogel vertoont mijns inziens overeenkomsten met een eerder geval op Texel en een vogel bij Aagtekerke, dit waren beide Oostelijke. In ieder geval is het een goed zeldzaam beest wat het ook wordt: er staan pas drie Westelijke en vier Oostelijke op de Nederlandse lijst (www.dutchavifauna.nl). Er zijn zojuist gelukkig wel uitwerpselen verzameld, dus we gaan er vast ooit nog wel achterkomen. 

blondetapuit
Blonde tapuit, Landal Sluftervallei, Texel, 13 april 2018 (foto: Robert van der Meer)

20180413_142038

westel
Westelijke Blonde Tapuit, Waal en Burgerdijkje, Texel, 19 oktober 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s